Eerst geld zien, dan pas bestemmingsplan, vindt Leefbaar

26 November 2020, 00:51 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rechts raadslid Robert Simons

door Jan D. Swart

Robert Simons, de oud-bouwwethouder van Rotterdam en nestor van de gemeenteraad, zou het onverantwoordelijk vinden als er op basis van de laatste summiere informatie over de financiering van het nieuwe Feyenoord-stadion op 17 december al gestemd wordt over het definitieve bestemmingsplan voor het hele gebied Feyenoord City.

‘’Zo'n bestemmingsplan valt of staat bij de financiering van het nieuwe stadion en we hebben er vorige week in de commissie Majeure Projecten te weinig informatie over gekregen, vind ik. Nog los van het feit dat men dit al sinds 2017 pogingen doet om dit in orde te krijgen. Stel dat als het nieuwe stadion onverhoopt niet doorgaat, dan kan het hele bestemmingsplan de prullenbak in. Dus lijkt het me logischer om eerst de financiën te regelen voordat je als gemeenteraad het bestemmingsplan gaat behandelen’’’, aldus het Leefbaar-raadslid.

Hij heeft de verantwoordelijke wethouders Van Gils (D66) en Kurvers (VVD) daarom gevraagd om dit keer niet bij de N.V. Stadion Feyenoord, maar bij de bedrijfstak betaald voetbal van Feyenoord te vragen hoe de financiële stand van zaken is. Tot nu toe kwam de informatie alleen maar van de kant van Carl Berg, de financieel directeur van de N.V. Stadion en werd er een rooskleurig toekomstbeeld geschetst. Dat deden vorige week ook de vertegenwoordigers van de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas.

Van de betrokken partijen is de Raad van Commissarissen van de BVO Feyenoord tot nu toe het meest kritisch en terughoudend geweest over de nieuwbouw. Dat gold ook voor Pim Blokland, een belangrijk lid van de Vrienden van Feyenoord (met 49% aandelen in de voetbaltak). Bovendien maakt hij deel uit van het bestuur van het Stico. Dat is de Stichting die het gouden aandeel van Feyenoord beheert en waarvan oud-burgemeester Opstelten voorzitter is. Blokland zei openlijk nee tegen de bouw van het nieuwe stadion, omdat dit door de komst van corona in zijn ogen financieel nu echt onhaalbaar is geworden. 

In de gemeenteraad van Rotterdam zijn met name Leefbaar Rotterdam, 50Plus, de Partij voor de Dieren en één raadslid van de coalitiepartij PvdA (een bankier) huiverig. 

Bas Kurvers, de huidige bouwwethouder, wil op 7 december al hom of kuit over het bestemmingplan, waarin voor de Kuip nog slechts een voetbalrol is meegenomen tot het moment dat er een wedstrijd in het nieuwe stadion wordt gespeeld. Daarna niet meer. Dat zou betekenen dat als de beoogde gelden voor de ontwikkeling van het nieuwe stadion niet worden opgehaald, Feyenoord in de Kuip niet zou kunnen renoveren. In dat geval moet er een nieuw bestemmingplan worden aangevraagd. ‘’En dan zijn we weer vijf jaar verder’’, zei Simons vorige week donderdag.

Eerder verscheen over de cruciale datum van 17 december het volgende artikel: https://dagblad010.nl/Rotterdam%20&%20Regio/bestemmingplan-goedkeuren-op-17-december-kan-helemaal-niet-